Myśliwskie świętowanie

9 września w urokliwym Parku Zdrojowym w Horyńcu Zdroju, okręg przemyski Polskiego Związku Łowieckiego zorganizował XVI Galę Myśliwską, która  była połączona z obchodami 95-lecia istnienia PZŁ oraz z już IV Powiatowym Festiwalem Tradycji i Kuchni Myśliwskiej.

Podczas spotkania myśliwi prezentowali bogatą kuchnię, opartą na dziczyźnie, zbiory trofeów oraz swoją rolę w dzisiejszym świecie, jako gospodarujących darami przyrody w sposób, który ma zapewnić jej przetrwanie.

Spotkanie rozpoczęła msza św.  w kościele w Horyńcu, pod przewodnictwem bpa Stanisława Jamrozka, Biskupa Pomocniczego Archidiecezji Przemyskiej. Po niej uczestnicy nabożeństwie przy akompaniamencie sygnalistów myśliwskich, prowadzeni przez licznie zgromadzone poczty sztandarowe kół i organizacji łowieckich z całego Podkarpacia,a także samorządów, przeszli do amfiteatru w Parku Zdrojowym. Tu uroczystość oficjalnie otworzył Adam Chmielowski, prezes Okręgowej Rady Łowieckiej w Przemyślu:

Chcemy przybliżyć państwu prawdziwe myślistwo, które dziś jest przedstawiane w mediach w krzywym zwierciadle. Polski Związek Łowiecki skupia obecnie ponad 120 tys. myśliwych , którzy zajmują się przede wszystkim hodowlą i ochroną zwierzyny, kierując się fascynacją  i miłością do przyrody ojczystej– zapewniał A. Chmielowski.

O roli myśliwych w dzisiejszym świecie mówił też Tomasz Makarowski, Łowczy Okręgowy  Zarządu PZŁ w Przemyślu:

Człowiek-myśliwy był, jest i będzie niezbędnym elementem świata przyrody. Gospodaruje jej darami w sposób, który ma pozwolić na jej przetrwanie, chroni i wspiera, gdy świat przyrody tego potrzebuje.  Korzysta z jej darów z poszanowaniem i czcią jej należną. Tak działa polski myśliwy, tak działa myśliwy etyczny– wyliczał T. Makarowski.

Starosta Lubaczowski, jeden z gospodarzy uroczystości, na scenie podziękował lokalnym kołom łowieckim za przygotowanie potraw i pokazowych stoisk oraz wszystkim innym ,którzy przyczynili się do przygotowania imprezy. Wręczył także specjalne pamiątkowe statuetki, przygotowane z okazji  95-lecia PZŁ, które otrzymali  zasłużeni dla myślistwa, m.in. ks. bp. Stanisław Jamrozek, Adam Chmielowski-prezes Okręgowej Rady Łowieckiej w Przemyślu, Adam Kulesza- poprzedni Łowczy Okręgowy PZŁ w Przemyślu oraz obecny  Łowczy, Tomasz Makarowski, Henryk Karnas- redaktor naczelny „Łowcy Galicyjskiego”, Grażyna Zagrobelna- Dyrektor RDLP w Krośnie, a także prezesi kół łowieckich z terenu powiatu lubaczowskiego.

Wręczono także odznaczenia łowieckie oraz puchary dla zwycięzców konkursów strzelniczych, m.in. o Puchar Starosty oraz Puchar Wójta Gminy Horyniec Zdrój.  Naczelna Rada Łowiecka najwyższym odznaczeniem w Polskim Związku Łowieckim „Złom” wyróżniła  ks. Jerzego Licę, byłego kapelana myśliwych okręgu przemyskiego, Kazimierza Mrozowicza z koła „Hejnał”, członka Okręgowej Rady Łowieckicj w Przemyślu oraz koło łowieckie „Sarenka” z Lubaczowa.

Zakończeniem oficjalnej części imprezy było złożenie ślubowania i pasowanie nowych myśliwych.

Na licznie przybyłych na Galę uczestników w Parku Zdrojowym czekały stoiska z trofeami oraz daniami na bazie dziczyzny, przygotowane przez koła łowieckie powiatu lubaczowskiego, a także m.in. Nadleśnictwo Lubaczów. Swoich sił spróbować można było na strzelnicy wirtualnej i łuczniczej.  O ptakach drapieżnych, pomagających w polowaniach opowiadał  Piotr Zadworny z Drapole.pl.  Na galę przyjechało także liczne grono właścicieli psów myśliwskich, prezentując je  publiczności.  O rasach psów mówił Przewodniczący Komisji Kynologicznej Stanisław Baran.  Zainteresowanie publiczności wzbudził także niecodzienny pokaz wabienia jeleni.

Gala nie mogłaby się też odbyć bez części muzycznej- z koncertem wystąpił Chór Myśliwski z Zamościa oraz sygnaliści myśliwscy.

Nieodłącznym elementem Powiatowego Festiwalu Tradycji i Kuchni Myśliwskiej, który rozgrywał się w czasie Gali, jest konkurs „Myśliwskie smaki” oraz konkurs na najlepszą myśliwską nalewkę. W tym roku potrawy i trunki przygotowane przez 13 kół łowieckich z terenu powiatu lubaczowskiego oceniało jury w składzie: Agnieszka Nieckarz-nauczyciel klas gastronomicznych  Zespołu Szkół w Oleszycach, ks.Roman Karpowicz- kapelan myśliwych powiatu lubaczowskiego oraz  Krzysztof Zieliński- znawca kulinariów ze Stowarzyszenia Pro-Carpathia w Rzeszowie.

I miejsce w konkursie kulinarnym jury przyznało kołu „Sokolik” z Horyńca Zdroju za „Dziką kaczkę z kurkami”. Kolejne lokaty zajęły: koło „Hubert” z Oleszyc za „Farsz z dziczyzny: oraz koło
„Ryś” Lubaczów za „Talerz obfitości”.

W konkursie nalewek zwyciężyło koło „Hubert” z Oleszyc, które przygotowało nalewkę z  rokitnika. Drugie miejsce zajęło koło „Sokolik” za dereniówkę, a trzecie koło „Łoś” z Oleszyc na nalewkę z  pigwy.

Organizatorem wydarzenia był Polski Związek Łowiecki ZO Przemyśl,Starostwo Powiatowe w Lubaczowie i Gmina Horyniec Zdrój.

Drukuj
Zmiana rozmiaru czcionki
Kontrast