Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

„Dziedzictwo przyrodniczo- kulinarne Kół Łowieckich na Ziemi Lubaczowskiej”

Publikacja jest wynikiem współpracy Powiatowego Centrum Kultury w Lubaczowie z kołami łowieckimi, mającymi swoje obwody na terenie powiatu lubaczowskiego. Powstała też na kanwie sucesu  wydawniczego, jaki odniosła poprzednia publikacja Powiatu Lubaczowskiego- związana z tradycjami kulinarnymi i nalewkarskimi kół gospodyń wiejskich powiatu.

Kliknij, aby zobaczyć w wersji elektronicznej
Kliknij, aby zobaczyć w wersji elektronicznej.

Tym razem na 135 kolorowych stronach albumu czytelnicy znajdą m.in. historię, zakres działania i osiagnięcia 12 kół łowieckich, mających swoje obwody na terenie powiatu lubaczowskiego, a także zaproponowane przez koła przepisy na potrawy z dziczyzny i nalewki. Poznają też dzieje lubaczowskiego  łowiectwa, któremu od setek lat sprzyjały okoliczne lasy, obfitujące w różnorodną zwierzynę.

Na kartach albumu zaprezentowały się koła łowieckie: „Cietrzew” w Lubaczowie, „Darz Bór” w Radymnie, „Hubert” w Oleszycach, „Jeleń” w Oleszycach, „Knieja” w Narolu, „Łoś” w Olezsycach, „Miot” w Krakowie, „Roztocze” w Rzeszowie, „Ryś” w Lubaczowie, „Sarenka” w Lubaczowie, „Sokolik” w Horyńcu-Zdroju i „Tur” w Wielkich Oczach. Wszystkie koła podzieliły się także przepisami na portawy z dziczyzny i nalewki.

Redakcją albumu zajmował się Mariusz Frant i Krzysztof Stępień z Powiatowego Centrum Kultury w Lubaczowie. Tekstom towarzyszą fotografie z archiwów poszczególnych kół oraz autrorstwa Krzysztofa Stępnia i Andrzeja Kroczka.  Wydawnictwo zreazliowano na zlecenie Powiatowego Centrum Kultury w Lubaczowie.

Iwona Buczko