Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Dożynki Powiatowe w Narol

Zgodnie z wieloletnią tradycją w ostatnią niedzielę sierpnia ( 28.08)  spotkali się rolnicy z całego Powiatu Lubaczowskiego, by wraz z zaproszonymi gośćmi świętować zakończenie żniw. Gospodarzem Dożynek Powiatowych była w tym roku gmina Narol z burmistrzem Grzegorzem Dominkiem.

Święto rozpoczęła dziękczynna msza św. w kościele parafialnym w Narolu, której przewodniczył ks. Józef Bednarz, proboszcz parafii NNMP w Narolu. Po nabożeństwie orszak dożynkowy z pocztami sztandarowymi, wieńcami dożynkowymi, zaproszonymi gośćmi oraz mieszkańcami gminy Narol i całego Powiatu, prowadzony przez Orkiestrę Dętą OSP w Tomaszowie Lubelskim, przeszedł na miejscowy stadion sportowy.

W części oficjalnej wydarzenia Starostowie Dożynkowi- pani Katarzyna Krawczyk oraz pan Janusz Mazurkiewicz– przekazali gospodarzom dożynek chleb z tegorocznych zbiorów, którym Burmistrz Miasta i Gminy Narol Grzegorz Dominik oraz Starosta Lubaczowski Zenon Swatek częstowali uczestników święta.  Po okolicznościowych przemówieniach gospodarzy oraz Przewodniczącego Rejonowej rady w Jaworowie Mykoły Romaniuka, wręczono odznaki honorowe „Zasłużony dla rolnictwa”, nadawane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za osiągnięcia w dziedzinie rolnictwa.  W tym roku otrzymali je rolnicy: pan Jan Lasota, pan Krzysztof Krasoń, pan Czesław Mańczak oraz pan Jan Nowak.

W części artystycznej prezentowały się kapele ludowe i zespoły z terenu Powiatu Lubaczowskiego oraz z sąsiednich regionów. Jednocześnie jury konkursowe oceniało wieńce dożynkowe oraz potrawy, przygotowane przez panie z kół gospodyń wiejskich, biorące udział w konkursie „Regionalne smaki Ziemi Lubaczowskiej”. Nie zabrakło rękodzielników m.in. ze Stowarzyszenia Twórców Sztuki Ziemi Lubaczowskiej, stoisk instytucji rolniczych i bankowych, regionalnych produktów spożywczych jak miody czy sery,  atrakcji dla dzieci oraz bogatej oferty kół gospodyń wiejskich, która jak zawsze cieszyła się dużym zainteresowaniem.

W konkursie kulinarnym zwyciężyło KGW Narol-Wieś , które przygotowało „Kiszkę ziemniaczaną z kwaśnym mlekiem”. Druga nagroda trafiła do KGW Uszkowce za „Knedle ze śliwką w sosie śmietanowym”, a trzecia do KGW Jędrzejówka za „ Pliciaki babcine w sosie z leśnych grzybów”. Potrawy oceniało jury w składzie: pan Krzysztof Zieliński- twórca „Podkarpackiego Szlaku Kulinarnego”, pani Barbara Broź- Wicestarosta Lubaczowski oraz pan Józef Ozimek- Członek Zarządu Powiatu w Lubaczowie.

W konkursie na najpiękniejszy wieniec dożynkowy laur zwycięstwa trafił do KGW Lipie.  Drugie miejsce zająło KGW Krowica Sama, a trzecie sołectwo Oleszyce. Wieńce oceniała komisja: pani Małgorzata Dziura z Muzeum Ziemi Przemyskiej, pani Agnieszka Kirsz z Muzeum Regionalnego w Tomaszowie Lubelskimn oraz pan Jerzy Plucha z Muzeum Kresów w Lubaczowie.

Ta sama komisja oceniała także rękodzielników w „Przeglądzie sztuki”.  Pierwsza nagroda trafiła do pani Agnieszki Argasińskiej, druga do pani Władysławy Osiewicz-Ryba, a trzecia do pani  Agnieszki Kornagi.

Wieczorem uczestników dożynek rozgrzały „Słowianki”, a po nich dyskoteka pod gwiazdami.

Dziękujemy wszystkim gościom i uczestnikom za przybycie i wspólne świętowanie, a Miastu i Gminie Narol za współorganizację święta.

 

Drukuj