„Powiat Lubaczowski. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”
12 grudnia br. w Starostwie Powiatowym w Lubaczowie została zorganizowana konferencja „Powiat Lubaczowski. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”, przygotowana przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Starostwo Powiatowe w Lubaczowie. Głównym prelegentem był prof. Mirosław Miller z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Spotkanie miało pokazać, że powiat lubaczowski to miejsce, gdzie stawiamy na jakość i rozwój rolnictwa, w tym produkcję żywności najwyższej jakości oraz rozwój usług agroturystycznych. Miało także umożliwić wymianę doświadczeń między rolnikami, producentami i przedsiębiorcami. Konferencja jest też pierwszym krokiem w budowie platformy “Zielony Powiat Lubaczowski”, która wzmocniłaby konkurencyjność naszego sektora rolno-spożywczego i edukację społeczeństwa w zakresie zdrowego odżywania, a w konsekwencji pomogła podnieść jakość życia mieszkańców regionu.
Konferencję otworzył Starosta Zenon Swatek, który podkreślał, że perspektywa rozwoju rolnictwa ekologicznego oraz produkcji żywności wysokiej jakości na terenie powiatu jest bardzo obiecująca.
– Na naszym terenie istnieją gospodarstwa, którym udało się wyspecjalizować pod kątem turystyki wiejskiej, ziołolecznictwa, produktów ekologicznych czy tradycyjnych. Jestem przekonany, że w naszym subregionie z każdym rokiem będzie przybywać producentów żywności wysokiej jakości. Taka żywność jest coraz częściej poszukiwana, zwłaszcza przez turystów odwiedzających nasze tereny i z tym właśnie wiążemy nadzieje na rozwój społeczno-gospodarczy– mówił Starosta Z.Swatek na rozpoczęciu spotkania.
Przyjechali na nie m.in. lokalni producenci żywności, właściciele gospodarstw agroturystycznych, przedstawiciele stowarzyszeń i organizacji rolniczych oraz rolnicy. Z listem od Poseł Teresy Pamuły przybyła także Alicja Rutkowska z lubaczowskiego biura pani Poseł.
Uczestnikom o m.in. rynkowych wyzwaniach przemysłu rolno-spożywczego na świecie i w Polsce, innowacjach w sektorze rolno spożywczym czy żywności funkcjonalnej, a wreszcie o genezie i implementacji programu “Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” oraz Ekosystemie Platformy “Zielony Powiat Lubaczowski”- identyfikacji kluczowych partnerów platformy i możliwych korzyściach dla aktorów inicjatywy oraz powiatu, mówił prof. Mirosław Miller- specjalista w zakresie materiałów zaawansowanych i nanotechnologii, koordynator ds. programów badawczo-rozwojowych regionalnego programu „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”.
Prelekcji oraz dyskusjom towarzyszyła wystawa tradycyjnych i ekologicznych wyrobów lokalnych producentów. Uczestnicy mogli m.in. posmakować lubaczowskich wędlin, chlebów czy wyrobów cukierniczych,a także zapoznać się z ofertą eko- kosmetyków czy środków ochrony roślin.
Iwona Buczko