Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

W niedzielę (12.09) w Horyńcu-Zdroju odbyła się XVIII Gala Myśliwska oraz VI Powiatowy Festiwal Tradycji i Kuchni Myśliwskiej, organizowane przez Polski Związek Łowiecki- Zarząd Okręgowy w Przemyślu, Gminę Horyniec- Zdrój oraz Starostwo Powiatowe w Lubaczowie.

Galę zainaugurowała Msza Święta Hubertowska w Kościele Zdrojowym w Horyńcu- Zdroju. Po nabożeństwie w Parku Zdrojowym rozpoczęła się oficjalna część uroczystości i występy artystyczne. Wręczono również odznaczenia łowieckie, kordelasy oraz puchary z zawodów strzeleckich o Puchar Gali Myśliwskiej, Puchar Łowca Galicyjskiego, Puchar Starosty Lubaczowskiego oraz Puchar Wójta gminy Horyniec-Zdrój.

Uczestnicy Gali mogli m.in. smakować dania kuchni myśliwskiej, przygotowane przez koła łowieckie, oglądać prezentacje psów ras myśliwskich, występy sygnalistów i chóru myśliwskiego „Knieja” z Zamościa oraz pokazy wabienia jeleni.

Nieodłącznym elementem Powiatowy Festiwal Tradycji i Kuchni Myśliwskiej jest konkurs „Myśliwskie smaki” na najlepszą potrawę opartą na dziczyźnie oraz konkurs na najlepszą nalewkę.  W zmaganiach kulinarnych zwyciężyło Koło Łowieckie”Cietrzew” z Lubaczowa, które przygotowało „Polędwiczkę z dzika w sosie kurkowym”.  Drugie miejsce zajęło Koło Łowieckie „Jeleń” z Oleszyc za „Polędwiczkę z łani z warzywami w sosie prawdziwkowo- rydzowym”, a trzecie KŁ „Sokolik” za „Gulasz z serc jeleni”.

W konkursie nalewek najlepsze okazało się KŁ „Ryś” z Lubaczowa, a kolejne nagrody trafiły do kół: „Sarenka” z Lubaczowa oraz „Cietrzew” z Lubaczowa.

Fot. K.Stępień/ Powiatowe Centrum Kultury w Lubaczowie

 

Drukuj